- Amazon is bij de Amerikaanse regering aan het lobbyen om wiet legaal te maken, kondigde het bedrijf deze week aan.
- Eerder dit jaar is Amazon gestopt met marihuanatests voor werknemers.
- Maar waarom pleit Amazon nu voor legalisering? Dat heeft vooral te maken met de krapte op de arbeidsmarkt.
Amazon gaat actief lobbyen bij de Amerikaanse overheid voor het legaliseren van marihuana, maakte het bedrijf dinsdag bekend.
Met deze lobby schaart de technologiereus zich achter Amerikaanse wetgeving rond de legalisering van cannabis.
Amazon heeft al minstens 5 miljoen dollar uitgegeven aan de lobby om marihuana legaal te maken, zo meldden Kimberly Leonard en Jeremy Berke van Insider eerder.
Intern heeft Amazon ook maatregelen genomen. Afgelopen juni maakte de webgigant bekend dat marihuanatests te schrappen voor werknemers die niet onder de transportafdeling vallen. Wel worden zo nu en dan controles uitgevoerd op het gebruik van wiet en wordt na incidenten op de werkvloer getest op het gebruik van drugs en alcohol.
Waarom is Amazon nu zo hard aan het proberen wiet legaal te krijgen in de VS en is het gestopt met drugstests?
Een deel van het antwoord daarop ligt bij de distributiecentra van Amazon, waar het grootste deel van het personeel van het bedrijf werkt.
Amazon kan steeds moeilijker personeel vinden
Bij de aankondiging van afgelopen dinsdag legde HR-functionaris Beth Galetti van Amazon een direct verband tussen de recente stappen rondom het wietbeleid van het bedrijf en het werven van personeel.
"Amazon ziet dat een toenemend aantal Amerikaanse staten cannabis in zekere mate legaliseert. Dat maakt het moeilijk om een rechtvaardig, consistent en nationaal marihuanatestprogramma bij indiensttreding in te voeren", schrijft Galetti
Ook wijst ze op nationaal onderzoek waaruit blijkt dat marihuanatests die voor indiensttreding worden afgenomen, "een onevenredig grote impact hebben op mensen van kleur en een belemmering vormen voor de werkgelegenheid."
Daarnaast is Amazon vanwege zijn snelle groei altijd op zoek naar personeel. "Door met testen te stoppen, hebben we de groep sollicitanten kunnen uitbreiden."
Het personeel van Amazon kent een hoog verloop. Van de meer dan 350.000 medewerkers die tussen juli en oktober 2020 werden aangenomen, bleef een groot aantal "slechts enkele dagen of weken", blijkt uit een artikel in The Times.
Het probleem is zo groot dat sommige bestuurders van Amazon zich openlijk afvragen of er nog wel genoeg personeel te vinden is in de VS.
Het afzien van drugstesten is maar één manier waarop Amazon probeert potentiële medewerkers te lokken en andere bedrijven zullen die stap mogelijk kopiëren.
"Het feit dat Amazon als een van de grootste bedrijven ter wereld deze stap heeft gezet, voert de druk op andere grote werkgevers op ook hun drugsbeleid te versoepelen", zegt CEO J. Smoke Wallin van hennepproducent Vertical Wellness tegen Insider.